Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій надає підтримку Україні, яка страждає від наслідків глобальної кризи

ВАШИНГТОН, округ Колумбія, [2] грудня 2008 року — Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ), член Групи Світового банку, що займається страхуванням від політичних ризиків, повідомило, що сьогодні воно надало свою четверту гарантію на підтримку банківського сектора в Україні. Гарантія у сумі 247 млн. дол. США надається на покриття кредиту акціонера – банку “UniCredit Bank Austria AG”– акціонерному комерційному банку “Укрсоцбанк”, який є четвертим за величиною банком в Україні.

Україна належить до тих країн Східної Європи, що найбільше постраждали від глобальної фінансової кризи. Між 2000 і 2007 роками темпи економічного зростання становили у середньому понад 7%, однак світовий економічний спад призвів до виведення інвесторами та кредиторами своїх коштів з України. Постраждало все – цінні папери, банки та грошова одиниця України.

Група Світового банку працює з країнами, іншими міжнародними установами та глобальними партнерами, з тим, щоб використовуючи повний набір своїх ресурсів – позик, кредитів, грантів, інвестицій в акціонерний капітал, гарантій, консультативної допомоги – допомогти таким країнам, як Україна, у зміцненні їхньої економіки, підтримці фінансових систем, забезпеченні зростання та захисту найуразливіших верств населення.

“Банківські системи у багатьох країнах з перехідною економікою та країнах, що розвиваються, опинилися перед серйозною загрозою, зумовленою нинішньою фінансовою кризою, і це створює нові виклики для Групи Світового банку,зазначив Шигео Катцу, віце-президент Світового банку (регіон Європи та Середньої Азії).Гарантії, які БАГІ надає для підтримки банківського сектора в Україні є складовою частиною заходів Групи Світового банку, спрямованих на допомогу країнам, які постраждали від кризи, у подоланні негативних наслідків розладу в роботі світових фінансових ринків”.

Гарантії БАГІ сприяють пом’якшенню некомерційних ризиків для інвестицій, заохоченню кредиторів та інвесторів до інвестування у країни, що розвиваються, та країни з перехідною економікою та до ін’єкцій вкрай потрібної ліквідності у фінансові ринки цих країн.

“БАГІ готове надавати ефективну та вчасну допомогу країнам, які постраждали від фінансової кризи, – вказав Джеймс Бонд, виконувач обов’язків виконавчого віце-президента і керівник операційної діяльності БАГІ.Сподіваємось, що наша участь допоможе зміцнити довіру до банківської системи в Україні і не допустити втрати значних здобутків у підвищенні життєвого рівня, що спостерігалися в Україні протягом останнього десятиліття”.

У 2008 році БАГІ надало чотири гарантії з метою сприяння інвестиціям в Україні, у тому числі одну для виробничого сектора. Упродовж двох останніх десятиліть БАГІ надало гарантій для підтримки 9 проектів в Україні. Детальнішу інформацію про ці проекти можна отримати, відвідавши веб-сайт:  www.miga.org.